Krisztus nevében Es 61,1-2 Uramnak, az ÚRnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az ÚR. Elküldött, hogy örömhírt vigyek az alázatosaknak, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. Hirdetem az ÚR kegyelmének esztendejét.

 

Keresztyén Gyülekezet! Kedves Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban!

 

Vannak hírek, amelyek mellett egykedvűen, közönyösen megyünk el. Akit nem érdekel a sport, az újságban el sem olvassa sporthíreket, ha tv nézés közben elérkeznek a sporthírek, meg sem hallja, ha a hírek elmondása után megkérdeznénk tőle, nem tudná visszamondani, nem érdekli. Ha azonban egyszer a sporthír egy rokonról szól, figyeli, ami korábban nem érdekelte, most fontos lesz.

Egy adott helyzetben, egy adott hír izgalmas lesz. Ez a prófécia a 70 éves babiloni fogság után, a hosszú rabság után hangzott el. Hosszú és viszontagságos út után érkeztek haza. Ez a kis maroknyi csapat, amely vállalta az út kockázatait, azt álmodta, hogy amikor hazaér, egy csapásra minden megváltozik, csak haza kell érni, s akkor minden jó lesz. Óriási csalódás érte őket. Rengeteg küzdelem, külső és belső akadályok nehezítették a templom felépítését is, s amikor elkészült, akkor sem érte el a Salamon király által épített templom szépségét. Azt mondhatjuk, a próféta a csalódott emberek vigasztalója. Olyan embereket vigasztal a próféta, akik azt gondolták, Isten is elhagyott bennünket, elfelejtkezett rólunk.

Erről az igéről a legjobb és a legrövidebb igehirdetést Jézus Krisztus mondta el Názáretben. „Ma teljesedett be ez az írás fületek hallatára.” Lk 4, 21 Urunknak ezt az igehirdetését csodálkozás, harag, gyűlölet, elutasítás követte. Mit akar Ő? Kövezzük meg! Ha elismerik, hogy ez az ige most teljesedett be, akkor ők a foglyok, a vakok, akiket Jézus vezet a szabadulásra.

Kedves Testvéreim! Nekünk Jézus követőinek az a feladatunk, hogy Urunk igehirdetését megismételjük. „Ma teljesedett be ez az írás fületek hallatára.” LK 4, 21 Nem általunk teljesedett be, mi csak kiáltunk az Úr előtt, de jön utánunk az Úr, aki a bűnök bocsánatát hirdeti.

Az a kérdés hogyan válaszol a gyülekezet erre a rövid igehirdetésre? Úgy, mint a názáretiek? Nagyon jól élünk mi, legalábbis elvagyunk. Szellemi és anyagi jólét vesz körül bennünket, hanem is olyan kiváló, mint amire számítottunk korábban, 1990-ben, 2004-ben, de egy élhető élet. Isten igéje ebben a helyzetben segítségünkre van, megnyugtat, de csak az kell az igéből, ami nem izgat, ami nem kér új utat, ami nekem ad igazat. Köveket ragadunk, ha változásra hív az ige, vagy otthon is a folytatom imában, csendben az istentiszteletet? Uram Jézus jöjj, erősítsd életemet. A jövő héten újra eljövök.
A próféta a lélek hatása alatt az eljövendő Messiásról szól. Megváltó hatalmáról.

Minket keresztyénnek neveznek, minket megkereszteltek, mi konfirmálkodtunk. Hitvallást tettünk, tudjuk, hogy milyen hatalma van a Megváltónak, legalábbis a fejünkkel tudjuk. S most miért imádkozunk? Szentlélekért, hogy mindezt, ne csak fejünkkel tudjuk, hanem a szívükkel is.
Ne csak tudjunk Jézusról, a Messiásról, a bűnbocsánatról, hanem legyen a miénk a bűnbocsánat.

Lássuk be végre a Szentlélek hatása alatt, hogy rászorulunk Jézus Krisztus segítségére. Vannak életemnek olyan megkötözöttségei, amelyeken senki sem tud segíteni, csak Jézus Krisztus. Olyan összegyűjtött sötétségek, amelyeket csak Jézus tud eloszlatni a bűnök bocsánatával.

Most még egyszer egy pillanatra az újévi hangulatra gondoljunk. Zárszámadások vannak. Vállalatoknál, gyülekezetekben lezárjuk a tavalyi évet és tervezzük az újat. A gyülekezeti jövő tervezésénél is fontos a sok jó döntés, de kérve kérjük Isten Szentlelkét, világosítson meg sok-sok testvért, presbitert, mert igazán jó év csak akkor lesz, ha az egyház urára figyelünk. Ő hozza el most is kedves esztendőt. S kérve kérem Isten Szentlelkét, hogy világosítson meg sok-sok testvért, hogy övék legyen az Úr kedves esztendeje.

Ebben az évben újra választás van a gyülekezetben, sokszintű feladatunk van, pénzügyi, gazdasági, szociális, de a legfontosabb, hogy két lábbal a földön, de mennyre nézve döntsünk.

Kérve kérem Isten Szentlelkét, hogy minél kevesebben reagáljanak erre a rövid igehirdetésre úgy, mint Názáretben.
Mert ma újra itt a lehetőség, Urunk kínálja a kedves évet, amely nem lehet a miénk, ha nem ragadjuk meg. Az evangéliumi igében a pogány százados tudta, hogy Jézusnál a segítség. Benned bízom, Mert jól tudom, Bármire van szükségem Ez életben és a mennyben, Te megadhatod nékem. 335.4.

Ámen.